Kompost yapmak; atıksız yaşam, sıfır atık ve minimalizme ilgi duyanların sık karşılaştıklarından. Ülkemiz, evde geri dönüşüm konularına uzak olduğundan Bokaşi Kompostundan üç sene önce haberdar oldum.
Japonca'dan gelen Bokaşi , mikroorganizmalarla fermente etmek anlamına geliyormuş. Evde çıkardığımız organik çöpleri, turşu gibi fermente ederek toprağa dönüştürüyoruz. Topraktan aldığımızı toprağa veriyoruz tekrar. Çok romantik değil mi?
İşte ben bu Bokaşi kompostunu duyduğumdan beri kovalara bakıp yalanıp duruyordum. Ama fiyatları yüksek geliyordu. Aslında basit bir mekanizma, elinden iş gelenler, matkabı olanlar kolaylıkla yapabilir, Youtube'da yapanların videoları da var. Maalesef benim bu konularda becerim olmadığından kovayı almam gerekiyordu, nispeten fiyatı düşük bu kovayı kendime doğum günü hediyesi aldım.
Topraktan aldığımı toprağa vermek düşüncesi beni heyecanlandırmakla birlikte yaparken çöplerle haşır neşir olacağımdan zorlu aşamaları olacaktır tabi. Bunu kabul ederek başlıyorum. Ben yağmur sonrası toprak gibi kokacağını düşünmüştüm ama ekşi ekşi koktuğunu söylüyorlar. Bakalım, bakalım kompost yapma serüvenim nasıl ilerleyecek?
![]() |
kovanın içi |
Merak ediyorum bende sonuçları:-)) Aşamaları da lütfen fotoğraflayarak paylaşın bizimle:-)
YanıtlaSilPaylaşacağım, benim için de yeni bir macera olacak:)
SilBen de geçen hafta duydum bunu ve araştırıyorum. Çok güzel bir adım atmışsınız darısı bize :)
YanıtlaSilÇok istemiştim, sonunda kavuştum.darısı size:)
SilYani bu şey çöpü toprak mı yapıyormuş.
YanıtlaSilIlginç baya.
Takipteyim efenim. Merakla sonucu bekliyorum.
:)
Evet, toprağa faydalı bir şeye dönüştürüp sonra toprağa gömüyoruz, gübre gibi bişey:)
Silsenden duydum bi bakayım tenk yuuuu :)
YanıtlaSilSıfır atıkçıların favorisi:) bakalım nasıl olcek:)
SilBitki, gübre, solucan vb. şeyler yetiştirirken kullanılabilir hocam bu kompostlar, bilgin olsun, bir şeyler yetiştireceksen :)))
YanıtlaSilBahçedeki toprağa gömecegim:) solucanlarla da kompost yapılıyormuş, onu da yeni öğrendim:)
SilDeneyimleri de yazarsınız değil mi? Merak ediyorum:)
YanıtlaSilBen de merak ediyorum, nasıl olacak bakalım:) yazacağım:))
SilBen de yazmak için sabırsızlanıyorum:)
YanıtlaSilİlk defa duygum, isvej, norveç, irlanda, japonya, ingiltere gibi ülkeler geri dönüşüme önem veriyor. Yaptığım araştırmalarda da denk gelmemiştim. Sonuçları da umarım etkili olur.
YanıtlaSilaslında biz de çöp ithal edip geri dönüştüren bir ülkeyiz ama geri dönüşüm konusunda iyi değiliz. sonuçlarını merak ediyorum, bakalım neler olacak?
Silİlk okuduğumda komposto kovası olarak okudum, Allah Allah ne yapacak bu komposto kovasını derken...:))
YanıtlaSilyazdıklarınız okuyunca çok güldü:)). koca bir kova komposto yapmak istedim :)))
SilAh eski bir tanıdğı görmüş gibi oldum bu kovayı görünce. Kaç sene oldu, kocaman ekip biçtiğimiz bahçe varken giriştim bu işe. Ankaradan getirtmiştim Bokaşi sıvısını zar zor. Kepeği de hallettik ama kova o zamanlar kolay bulunmuyordu, bulunanlara da inanılmaz fiyatlar söylüyorlardı. Bu yüzden kovamı kendim yapmıştım. Kova, musluk aldım dip kısmına özenle taktırttım, ama içine süzgeç ayarlamakta inanılmaz zorlanmıştım. :) Çok kıymetli bir şey yapıyorsunuz, alkışlıyorum sizi :)) kolay gelsin.
YanıtlaSilYaa çok sevindim. Blogunuzda bu konularda yazı varsa okumayı çok isterim.bir de sonu merak ettim, mutlu sonla bitti mi kompost?
SilEvet, çıkan suyu temizlikte ve çiçeklere dökerek kullandım. Kompostu da bahçede bir yer belirleyip oraya gömdük.. sonrasını bilemiyorum zira ordan taşınmak zorunda kaldık ama eminim orası şimdi verimli bir toprak olmuştur. :)
SilTam mutlu son olmasa da mutlu son sayılır.Toprak zenginleşmiştir:))
Sil