Ana içeriğe atla

DR TAVERNER'İN SIRLARI - DION FORTUNE


Dr Taverner'in Sırları, 1926 yılında yayınlanan, spirütüel konularla ilgili bir öykü kitabı. Yazarı İngiliz Dion Fortune duru görü, duru işiti gibi doğaüstü güçlere sahipmiş ve bildiklerini yazıya dökerek paylaşmış. 

Dion Fortune okültist eğitiminin bir bölümünü Dr Theodore Moriarty'den almış, kitaptaki Dr Taverner Moriarty', öğrencisi Dr Rhodes de Dion Fortunenun kendisiymiş, yazar kitabı da Dr Taverner'a ithaf etmiş zaten . 

Kitaptaki öyküler kimselerin iyileştiremediği vakaları iyileştiren Dr Taverner'ın sıradışı  bakımevinde geçiyor. On iki öyküden oluşan bu kitapta Pan'ın ruhu ile iletişim kuranlar, gizli bir kitabın izini sürmek için kollektif bilinçaltı ile konuşup  bilgi edinenler, kurulup insanı manipüle eden taşlar gibi akıl almaz olaylar yer alıyor. Yazar bunların nasıl olduğunu değil de olduğunu anlatmış:

"Bunu söylerken, bu olayların aynen yazıldıkları gibi meydana geldiklerini ima etmek istemiyorum, çünkü durum bu değil; fakat hepsi bazı gerçeklere dayalıdır ve burada tamamen hayal ürünü olan tek bir olay bile yoktur. ............ Normal üstü patolojiye dair bu incelemeleri genel okuyucuya sunmamın nedeni, burada anlattığım vakaların kesinlikle nadir olmadığını ama farkına varılmadıkları için de çözülmeden devam ettiklerini görmüş olmamdır."

Kitap 1926 da yayınlanmış, Türkçe'sinde de orjinal kapağı kullanılmış. Asude İskender'in çevirisi, Kemal Menemencioğlu ön sözüyle yazılan kitabın çevirisi güzel, dili anlaşılır. Ancak Dion Fortune'ın ruhuna saygısızlık gibi olup da beni rahatsız etmesini istemeyerek bu kadar sıra dışı konuyu çok da etkili anlatamadığını söylemek isterim. Yazara ait bu sene okumayı planladığım iki kitabım daha var umarım orada bu işlerin nasıl yürüdüğünü de görebilirim, anlatımı da daha etkileyicidir. 

Bu kadar büyük, akıl almaz bir evrende kitapta anlatılan akıl  almaz olayların olabileceğini düşünerek bu tür konularda okumaya devam edeceğim.

"-Ama cansız bir cisim bir duyguyu nasıl hissedebilir?

-Hissedemez, dedi Dr  Taverner, ama cansız bir cisim diye bir şey var mı? Okült bilime göre yok. Özdeyişlerimizden biri, zihnin minaralde bulunduğu, bitkide uyuduğu, hayvanda rüya gördüğü ve insanda uyandığıdır. ............................Berberinize jiletlerinin hiç yorulup yorulmadığını sorun; onları düzenli olarak dinlendirdiğini çünkü yorulan çeliğin keskinliğini kaybettiğini söyleyecektir"





Yorumlar

  1. Akşam Hekimoğlu dizisinde de kendine ait bir olayı anlatmıştı. Yerli bir kabilenin üyesi doktor oluyormuş ama kabilesi yüzünden itibar görmüyormüş. Ama eninde sonunda ona muhtaç olmuşlar.
    O aklıma geldi okuyunca.

    YanıtlaSil
  2. Çok ilgimi çekti..Okumak isterim

    YanıtlaSil
  3. hiç duymadım ama iyimiş okurum ilginç konular, cadılar da vardır sen okuduysan hihihi :)

    YanıtlaSil
  4. bana kitap acaip korkunç geldi

    YanıtlaSil
  5. kitabın kapak deseni güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kapak deseninin hikayesi de ilginç. yazılana göre kapakteki taverner figürünüçizen kişi hiç tanımadan görmeden gerçekteki taverner'ın çok benzerini resmetmiş :)

      Sil

Yorum Gönder