Ana içeriğe atla

BRUGGE

BRUGGE

Brugge  güzel, farklı,sıra dışı  bir şehir. Vikingler , ticaret için bir liman şehri olarak inşa etmiş, sonrasında Anvers limanı öne çıkınca Brugge ticaretteki popülerliğini kaybetmiş, turizm şehrine dönüşmüş.

Brugge'u popüler yapan mimarisi. Binaları Ortaçağ'da yapılmış ve şehir o zamanki gibi duruyor Sanki başka bir zamana gitmiş gibi hissediyorsunuz. Geçmişe yolculukta, bizim iki saatimiz vardı. Buna yemek molası dahildi.. Zamanımızın yarısı rehber ve tur grubuyla şehrin meydanına kadar yürümek, kalan yarısıysa geldiğimiz yolu geri dönerek geçti. Ara sokaklara giremedik, kuleye çıkamadık, kilisenin içini göremedik. Ben yavaş yavaş gezmeyi severim, aynı meydandan defalarca geçmeyi severim, bunun için Brugge'a en az bir buçuk gün ayırmak gerekli bence. Her ne kadar gezimiz hızlı akan sahnelerden oluşsa da yine de iyi ki gitmişim diyorum, keyif aldım her şeye rağmen..

Brugge binaları kırmızı-turuncu taşlarla yapılmış, masal gibi. Bir tarafta eski binalar, bir tarafta kanallar. Zamanın yavaş aktığı belli.

Rehberimizin anlattığına göre, aşağıdaki şatoda bir prens yaşarmış, fakir bir kıza aşık olmuş, aileleri izin vermeyince şatodan atlayıp intihar etmiş..

intihar eden prensin şatosu

Brugge'da Avrupa'nın en eski hastanelerinden Sint-Janshospitaal 12. yüzyıl ortalarında yapılmış, şimdi hastane müzesi olarak kullanılıyormuş. Hastanenin pencereleri açık durumuş, iyileşemeyecek hastalar isterlerse kendilerini suya atıp öldürebilsinler diye..İçinde kilise ve şapelde varmış.

SİNT-JANSHOSPİTAAL


Ortaçağ'dan kalan Çan Kulesi de görülmesi gereken yerlerden. Gözlem evi olarak kullanılıyormuş. 5 Euro'ya kuleye çıkıp şehri izleyebiliyorsunuz İn Brugge filmindeki başrollerden biri buradan atlayıp intihar ediyordu. Brugge'un intiharla ilgisi mi var ne? :)

Brugge Çan Kulesi

Rivayete göre Haölı Seferleri sırasında  Hz. İsa'ın kanının bulaştığı bir bez parçası Kutsal Kan Kilisesine getirilmiş, burası da Brugge'un turistik noktalarından biri..

kutsal kan bazilikası
Brugge'un meydanı Grote Markt kalabalık ve neşeli bir yer...

grote markt-büyük meydan

grote markt-çan kulesi


Brugge'da çok sayıda at da var. Ama bizim atlardan farklı olarak daha kaslı ve bacakları tüylü atlar..Faytonla şehir turu yapılabiliyor.





at sulağı


Brugge çikolataları ile ünlü. Çikolataları o kadar gerçekmiş ki paketi açılırsa hemen yenmezse eriyip yere yapışıyormuş. Julie'nin çikolata dükkanından çikolata alıp denedik ama pek de bir numarası yoktu açıkçası. Yine de her şeyin çikolatasını yapmışlar ve çikolata dükkanları insana neşe veriyor :)

çikolata


Goblenciler, dantelciler, bira müzesi, işkence müzesi diğer gezilecek yerlerden. Bizim gezimiz hızlandırılmış tur gibi olduğundan ara sokakları keşfedemedik, gezebilseydim çok keyif alacağıma eminim. Brugge sıradışı demiştim, mutlaka görülmesi gereken şehirlerden, tavsiye ederim :))

belçikanın sembolü aslan
bira müzesi









şair


özel mülkiyetmiş,sahibi satmıyormuş
ağaçlar yosun tutmuş





Yorumlar

  1. Ayy çok gitmek isterimmm. O hastane de ne kadar ilginçmiş.. Tovbe tovbe

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Sırası henüz gelmeyen ama listemde olan şehir Brugge. Uzaktan çok romantik görünüyor:) Ah şu salgın günleri bir bitse!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. masal gibi şehir ama yazın gidin. güneşliyken çok daha güzel olmalı :)

      Sil
  4. Yazıyı ilgiyle okudum, okurken de ordaymış gibi hissettim. Vikingler çok zeki insanlarmış bence ticaret olarak kullanmışlar burayı :)) kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  5. brugge gittiydim. çok sevdim. ben de gidip uzun süre kalmayı düşünüyorum ordaa. özellikle waffle ve çikolata kokuları için :) o meydan tarafı ve o nehir tarafı evet yaa. bir de eski binalarda yaşamaları filan yani. o nehir ve binaların resmi yaplır valla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. böyle güzel yerleri gezmek değil de yılın bir ayı filan oralarda yaşamak da güzel olurdu. göz alışınca güzellikler görülür müydü yine?

      Sil
  6. Binalar, sokaklar muhteşem görünüyor. Gitmek istediğim yerler arasına bir yenisi daha eklendi.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba deep tone nin bloğundan geldik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ooo çayınızı alıp gelmişsiniz:) hoşgeldiniz..

      Sil

Yorum Gönder