Ana içeriğe atla

COLMAR


Colmar küçük bir Fransız şehri. Basel Havaalanına 65 km mesafede, buradan ulaşımı kolay. Biz araba kiralayarak gittik.

Rotayı arkadaşlar belirlemişti. Öncesinde Colmar hakkında bir bilgim yoktu. Alsas  mimarisi diye bilinen mimariye sahip binaları var. Alman çatısı denilen şirin çatıları, binaların duvarlarında çapraz tahtalarla süslemeler var.


Sempatik şehrin içinden Ren nehrinin bir kolu geçiyormuş. Bu nehir, şehri kanallarla böldüğünden Küçük Venedik de deniyormuş.(Bence Venedik’in yanından geçmez.)



Alsas Şarap Yolu diye bilinen güzergah üzerinde bulunan Colmar’ın şarapları ünlüymüş.

Yarım günlük  zamanımız olan bu şehrin sokaklarında yürümek güzeldi. Pastel renkli evleri, her Avrupa şehrinde olan güzel meydanı, sakin bir havası vardı. Yalnız kış ortasında gittiğimizden mi bilmem  dışarıda insanlar yoktu. Koca meydan bomboştu. Küresel ısınmaya rağmen soğuk, yürüyüşten aldığımız hazzı azaltıyordu. Şehirde bolca yürüdük. Donut dükkanında çalışan, filmlerden fırlamış gibi enerjik, neşeli bir kızdan donut aldık. O kız çok tatlı bir detaydı. Sonra kızın mutluluğunu, boş bir şehirde dükkanına giren tek  müşteri olmamıza  bağlayıp bolca güldük.

Tarte flambeesi meşhurmuş; La Stub diye küçük bir mekanda bunu denedik. Lezzetliydi. Masa az, talep fazla olduğundan rezervasyonsuz gitmemek gerekiyormuş.  Garson yer olmadığını söyleyince, İngiliz turistin biri “siz turistleri sevmiyorsunuz, benden hoşlanmadınız” diye olay çıkardır. Kibirli  Fransızlar :)) Bu da gezimizin tuhaf detaylarındandı. 



Colmarda çektiğim fotoğrafları eklerken Avrupa şehirlerinin bir yerden sonra birbirine benzemeye başladığını, Colmar’ın güzel olmasına rağmen ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken yerlerden olmadığını, her şeye rağmen de gezip görmenin müthiş bir şey olduğunu söylemek isterim. 


















Yorumlar

  1. Yeni yerler görmek, gezerek öğrenmek güzel. Sadece biraz mevsime dikkat etmek gerekli sanırım. Ölmeden önce dünyanın her bir köşesini görmek isterim ama bu ne yazık ki imkânsız:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de her yeri görmek istiyorum. Dediğiniz gibi imkansız:( Parasız dünyayı gezen genç gezginler var, imreniyorum onlara.

      Sil
  2. biliyorum burayı da şimdilik görmedim daha ama görcem tabii. avrupa dışında bir yer görmek ilgimi çekmiyor :) temizlik, düzen, sistem, filan bu yüzden avrupa gözdem :) bir de halstad var böyle gidilecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinema yazılarını okuduktan sonra her yere gitmek istersin sanırdım :) halstadi senden duydum, fotolarına bakayım hemen:)

      Sil
  3. Tatlı bir yere benziyor. Romantik bir filmin mekanını oluşturabilecek bir yer gibi. :) Anılarınızı okumak da hoştu. İngiliz turist ve tatlı garson kız detaylarını. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten romantik film mekanı olur:)ama baharda :)

      Sil

Yorum Gönder