Ana içeriğe atla

LUNA NERA

Gerçek bir cadı konulu dizi izlemek için "Luna Nera" doğru seçim. Dizinin adı Türkçe "Kara Ay" anlamına geliyor. İtalyan yapımı dizi 17. yüzyıl İtalyası'ndaki cadı avını, iki düşman tarafa mensup gencin aşkı etrafında ele alıyor.


Kahramanımız Ade, sezgileri ile ölümü hissettiğini fark ettiğinde annesinin cadı olduğunu öğreniyor ve  annesini cadı avına kurban veriyor. Annesi ölürken Ade'ye özel biri olduğunu söylüyor, oysa onun istediği sadece normal biri olmak. Annesinin ölümünden sonra erkek kardeşi Valente ile başbaşa kalan ve onun sorumluluğunu üstlenen Ade'yi yerel halk cadı olduğu gerekçesiyle dışlıyor, ekmek, süt bile satmıyorlar. Alışveriş yapmaya çalıştığı bir günde kötü muameleye uğrayan genç cadının yardımına esas oğlanımız Pietro koşuyor ve aralarındaki aşk böye başlıyor. Oysa bu imkansız bir aşk çünkü Pietro'nun babası cadı avcıları ekibini başı ve çok acımasız. 


Pietro-Ade
valente

Ade kedini korumaya çalışırken, yalnız olmadığını fark ediyor. Zulme uğramış ve kurtulmuş, zor durumda olan cadıları kurtarmaya çalışan pek çok cadı kadın var ve bunlar Ade ve kardeşini yaşadıkları saklıkente götürüryorlar. Bundan sonrası cadılarla avcılar arasındaki kovalamaca, diğer cadıları zulümden kurtarma ve Ade ile Pietro'nun aşkı ile devam ediyor. Dizinin sezonu bazı açılardan mutlu, bazı açılardan kötü sonla bitiyor. İkinci sezona yanıtlanacak pek çok soru bırakıyor. 




Dizinin atmosferi karanlık. Ortaçağ karanlığını başarılı bir şekilde yansıtıyor. Toprağa diri diri gömme, gözleri oyma, boş kuyuya kollarından ipe asarak sallandırma ve ölmesini bekleme, canlı canlı yakma gibi pek çok işkence gösteriliyor dizide. Bir yerde işkencelere çok yer vermediğini okuyup şaşırıyorum, hafifi buysa zavallı kadınlar neler çekmişler. Dizide karakterler her ne kdar cadı olsalar da ocağı yakmak gibi ev işlerini yapmak zorundalar ve Ortaçağ'da yapılacak çok daha fazla ev işi var. Sıfıra yakın konfor, kadın olarak hakkının olmaması, sapık din adalarının senin için ölüm emri vermesi, kadınların bile seni ölümünü onaylamasını düşününce iyi ki Ortaçağ'da yaşamamışım dedim. Çok şükür. Kovid19 'un filan çekilir tarafı var. 


cadıların başı tebe ay savaşçısına benziyor

Bunun dışında dizinin müziği çok güzel.Bir de Ade'nin annesini adı Antalia. Nasıl da tanıdık. İtalyanlarla aynı topraklardan geçince...

Sonuç olarak Luna Nera, güzel bir dizi. Tavsiye ederim. 



Yorumlar

  1. Büyükannesi aslında annesiymiş değişik bir diziydi Cadılar ile ilgiliydi yanlış hatırlamıyorsam.

    YanıtlaSil
  2. Ortaçağ filmlerini çok severim . Ama dizilerle aram yok sürdüremiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da filmler uzun geliyor. Dizileri küçük küçük izliyorum:)

      Sil
  3. İlgimi çekti, izlediğim diziyi bitirince bakacağım sanırım buna da:)

    YanıtlaSil
  4. hımmmm sen iyice cadı avcısı olduuun hihihi :)

    YanıtlaSil
  5. baak kii son yazıma biiii :)

    YanıtlaSil
  6. 17. yy cadıları...Derhal bakıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet izlenir bu :) ya ben de senin yazılarını okumak istiyorum artık :)

      Sil
    2. Yazacak çok şey var da kaleme ne zaman dökülecek belli değil :) çok teşekkür ederim 💜

      Sil
    3. Okumayı dört gözle bekliyorum:)

      Sil

Yorum Gönder