Ana içeriğe atla

DEDEM BİR KİRAZ AĞACI-ANGELA NANETTİ

 

Korona olduğumu duyan , şimdi Ankara’da yaşayan lise arkadaşım “sana yemek gönderemiyorum, iki kitap gönderiyorum”  diyerek  göndermişti  Dedem  Bir Kiraz Ağacı’nı. Hep incedir, benim pek aklıma gelmiyor bu incelikler.

İtalya’ nın ödüllü yazarı Angela Nanetti’nin 1998 de yazdığı bu kitabı Sema Tuksavul çevirmiş. Çeviri o kadar iyi ki kahramanların isimleri dışında yabancı bir kitap okuduğunuzu fark etmiyorsunuz.

Dedem Bir Kiraz Ağacı aslında bir çocuk kitabı. Büyüklerin de okuyabileceği, sımsıcak duygular hissettiren bir kitap bu.

Kitabın kahramanı Tonino’nun şehirde yaşayan dede ve babaannesinin yanında köyde yaşayan dede ve anneannesi vardır. Şehirdekileri sıkıcı bulan Tonino, köydeki dede ve ninesine düşkündür. Haksız da sayılmaz hani. Dedesi çok çılgındır. Annesi doğduğunda bir kiraz ağacı dikmiş ona Felice adını vermiştir. Otomobil almayı reddeden dede, köyde işlerini hallettiği kamyonetiyle şehre gelip gitmektedir. Anneanne ise tavukları ve kazları sever. Özellikle kazlardan Alfonsina’ya çok düşkündür. Anneanne ve dede mutlu yaşarken, anneanne kalp hastalığına yakalanır ve ölür. Dede bundan sonra toparlayamaz. Eşinin kaza dönüştüğünü düşünüp her yere Alfonsina ile  gelip gitmeye başlar. Kazla konuşmaktadır. Bu arada Tonino dedesine gidip kalmakta onunla çok iyi vakit geçirmektedir. Annesi ile yaşıt kiraz ağacının tepesine çıkar. Köy hayatı çok eğlencelidir. Zamanla dedenin sağlığı da bozulur. Bunun yanında belediye dedenin topraklarının birazını istimlak edip yol yapmayı planlamaktadır. Bu durum dedeyi çıldırtır. Sağlığı iyice bozulur ve hastanede hayatını kaybeder. Tonino dedesinin kiraz ağacına dönüştüğünü düşünmektedir. Bundan sonra Tonino’nun annesi babasının kıymetini daha çok anlar. Eşini bırakıp Tonino ile birlikte yaşamaya başlar. Belediye istimlaktan vazgeçmez, yolu yapmak için Felice’yi kesmeye kalkar ama Tonino engel olur. Sonunda zafer Tonino’nun olur. Annesi ile babasının barışıp babası da köye taşınır, bir de kız kardeşi olur. Tonino kız kardeşinin büyümesini ve ona kiraz ağacına nasıl tırmanacağını öğretmeyi iple çekmektedir.

İnsanı mutlu eden, yumuşacık bir kitap Dedem Bir Kiraz Ağacı. İtalyanlar hep böyle romantik mi ki?




Yorumlar

  1. Geçmiş olsun inşallah hasarsız bir şekilde atlatırsınız, bu arada kitap baya güzele benziyor listeme ekledim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçti gitti çok şükür:) ileride hatırlayayım diye yazdım :)

      Sil
  2. Tekrardan geçmiş olsun diyelim.🙏🏻 Kitap çok güzel görünüyor en kısa zamanda kesinlikle alıp okuyacağım.Merak ettim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. kitap çok güzel, hemencecik bitiyor:)

      Sil
  3. Kazlar ağaçlar...
    Sıcak bir yolculuk serüven. Belli.
    Çocuklara yönelik çoğu şey daha iyi oluyor.
    Hüzün de olsa..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çocuk kitaplarının büyük kitaplarından daha iyi olduğunu düşünrüm hep. hüzünlü ama tatlı bir hüzün bu :)

      Sil
  4. Ne şirin bir hikaye.



    Bu arada Bloggerlar olarak telegram grubunda buluştuk, yazılarımızı ordan paylaşıyoruz, daha fazla kişiye ulaşıyoruz. Telegramda kimseye numaranızı vermiyorsunuz zaten google plus grupları gibi düşünün. Grubun adı Blogger Türkiye. Eğer katılırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önce bir telegram nedir, nasıl üye olunur filan öğreneyim de:) telegram hakkında hiçbir fikrim yok:))

      Sil
  5. ne mkemmel bir arkadaşmış o öyle :)

    YanıtlaSil
  6. Kİtap çok keyifliymiş. Arkadaşının inceliği de takdire şayan. Ancak ben bilmiyordum hasta olduğunu? Umarım semptomlar çok azdır sende. Çok geçmiş olsun canım. Şifalar diliyorum <3 @>---

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ay önce hastlanmistim. Şimdi iyiyim. Arkadaşım o zaman göndermişti:)

      Sil
  7. Bugünlerde okunacaklar listeme ekledim.

    YanıtlaSil
  8. ne güzel bir konu imiş sahiden de yaaa :) eveey italyanlar ve fransızlar öyleeee :) o yüzden en iyi filmler de onlardan çıkıyooo, italyanlar daha canlı ve yaşama dönük, fransızlar biraz daha romantik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okursan seversin deepsi, sana benziyor kitap:)İtalyanlar Fransızlar dan daha şekerler:)

      Sil
    2. pikiş aldım listeyeee okuruuum yeni yıldaaa :)

      Sil
    3. evet, hemencecik bitirirsin :)

      Sil

Yorum Gönder